قطعات غیربرقی دستگاه تصفیه آب

یک دستگاه تصفیه آب شامل سه سری تجهیزات یا قطعات که شامل فیلترها ، قطعات غیر برقی و قطعات برقی هستند .. قطعات غیربرقی که اسکلت بندی یک دستگاه تصفیه آب را تشکیل می دهند از مهمترین قسمت های دستگاه هستند . این قطعات از لحاظ ظاهری بسیار متنوع هستند و بسته به شرایط محیطی و نیاز و سلیقه مصرف کننده می توان از انواع مختلف آنها استفاده کرد . در این مقاله سعی شده است که قطعات غیربرقی دستگاه تصفیه آب را به طور کامل به شما معرفی کنیم.

با ما همراه باشید تا با قطعات غیربرقی دستگاه تصفیه آب آشنا شوید.

شاسی دستگاه تصفیه آب

شاسی قطعه ای است که تمامی لوازم دستگاه تصفیه آب بر روی آن قرار می گیرد و اسکلت یا استراکچر دستگاه تصفیه آب می باشد.

برای خرید انواع قطعات دستگاه تصفیه آب به دسته بندی لوازم جانبی تصفیه آب سر بزنید.

شاسی ها در مدل ها و جنس های مختلفی ساخته می شوند.

انواع شاسی های دستگاه تصفیه آب

  1. شاسی دستگاه صنعتی
  2. شاسی دستگاه نیمه صنعتی
  3. شاسی دستگاه خانگی

شاسی دستگاه های صنعتی

برای دستگاه های صنعتی ، شاسی یا بدنه دستگاه براساس ظرفیت و حجم تولید دستگاه و همچنین نحوه چیدمان قطعات آن ساخته می شود و جنس آنها معمولا آهنی یا استیل می باشد.

شاسی دستگاه های نیمه صنعتی اسمز معکوس

طراحی شاسی دستگاه های نیمه صنعتی مانند دستگاه خانگی ست با این تفاوت که به علت بلند تر بودن هوزینگ های پیش تصفیه آن کمی بزرگتر ساخته می شوند.هوزینگ های پیش تصفیه دستگاههای نیمه صنعتی اسلیم نامیده می شود.ضمنا در حال حاضر دستگاه های نیمه صنعتی بر روی شاسی های بزرگتر یا حتی خانگی نیز طراحی می شوند.

  1. دستگاه نیمه صنعتی با شاسی خانگی
  2. دستگاه نیمه صنعتی با شاسی اسلیم
  3. دستگاه نیمه صنعتی با شاسی بزرگ

شاسی دستگاه های خانگی اسمز معکوس

برای دستگاههای خانگی در طول زمان شاسی های مختلفی طراحی شد . درگذشته از شاسی های فلزی بدون پایه یا اصطلاحا دیواری استفاده می شد و به مرور زمان با اضافه شدن فیلتر های مختلف و همچنین گیج فشار شاسی ها تغییر کردند. بعد از شاسی های فلزی دیواری ، شاسی فلزی پایه دار ساخته شد . البته شاسی های قدیمی همچنان در بازار موجود هستند .

همچنین شاسی های فایبر گلاس نسل جدید تری از شاسی های دستگاه تصفیه آب هستند که با توجه به عدم زنگ زدن و مقاومت کافی که دارند ، خیلی زود جایگزین شاسی های فلزی شدند . در حال حاضر شاسی ها در مدل های مختلفی ساخته می شوند و شرکت های مختلف برای جلب رضایت و توجه مشتریان خود تغییراتی در شکل و ظاهر شاسی دستگاه ایجاد کردند اما از لحاظ جنس ، شاسی ها فقط فلزی و فایبر یا ترکیبی از این دو می باشند.

هوزینگ ( پوسته ) پیش تصفیه

هوزینگ ها در دستگاههای تصفیه آب ، در مدل های مختلفی موجود هستند. برای بخش پیش تصفیه دستگاههای خانگی از هوزینگ های ۱۰ اینچ و برای دستگاه های نیمه صنعتی بزرگ از هوزینگ های اسلیم استفاده می شود . البته برای بعضی از دستگاه های نیمه صنعتی از هوزینگ های جامبو ( پشت کنتوری ) نیز استفاده می شود.در کل هوزینگ های ۱۰ اینچ خانگی و اسلیم ، در دو مدل تک اورینگ و دبل اورینگ در بازار موجود است . جنس تمامی این هوزینگ ها پلی اتیلن می باشد.

معمولا برای مرحله اول چه در دستگاه خانگی و چه در دستگاه نیمه صنعتی ، از هوزینگ شفاف استفاده می شود . هوزینگ های شفاف این مزیت را دارند که مصرف کننده تغییر رنگ فیلتر مرحله اول را مشاهده می کند و متوجه می شود که چه زمان باید فیلتر را تعویض کند.هوزینگ های مرحله دوم و سوم معمولا مات استفاده می شود ، به این دلیل که فیلتر های مورد استفاده در این هوزینگ ها معمولا کربنی هستند و تغییر رنگ و ظاهر ندارند.

تفاوت هوزینگ های تک و دبل اورینگ در تعداد اورینگ های استفاده شده در هوزینگ است و همچنین مدل سر هوزینگ ها با هم متفاوت است . در هوزینگ های تک اورینگ سر هوزینگ داخل بدنه بسته می شود و در هوزینگ های دبل اورینگ سر هوزینگ روی بدنه هوزینگ قرار می گیرد.این مشخصات برای هوزینگ های خانگی و اسلیم یکسان است.امروزه در اکثر دستگاه های تصفیه آب از گیج فشار استفاده می شود . این قطعه برروی هوزینگ مرحله سوم قرار می گیرد تا فشار دستگاه را نشان دهد.

شرکت های مختلف برای تنوع دادن به هوزینگ های ساخته شده خود ، تغییراتی در ظاهر هوزینگ ها داده اند ولی جنس هوزینگ ها تغییری نداشته است.

اگر می‌خواهید با قطعات برقی دستگاه تصفیه آب آشنا شوید حتما مقاله معرفی قطعات برقی دستگاه تصفیه آب را تا انتها بخوانید.

هوزینگ ( پوسته ) ممبران

این قطعه فقط در دستگاه های تصفیه آبی که ممبران دارند ، استفاده می شود و در دو مدل شفاف و مات در بازار موجود است اما عموما از هوزینگ مات استفاده می شود . جنس بدنه این هوزینگ هم مثل سایر هوزینگ ها پلی اتیلن می باشد . روی این هوزینگ سه عدد زانو قرار می گیرد ، یک زانو سوپاپ دار و دو عدد زانوی ساده . این نکته را باید در نظر داشت که برای بعضی از هوزینگ های ممبران ، از اتصالات میخی استفاده می شود . همچنین هوزینگ ممبران در دستگاه های صنعتی کاملا با این هوزینگ ها متفاوت است. در محتوای کامل مربوط به دستگاه های صنعتی کاملا به این موضوع اشاره شده است.

شیر برداشت

شیر برداشت معمولا روی سینک ظرف شویی نصب می شود و در مدل ها و اندازه های مختلفی در بازار موجود می باشد . مغزی شیر برداشت دستگاه تصفیه آب در ۲ مدل اهرمی و ستاره ای موجود است و این مدل ها در اندازه و رنگ های مختلفی در بازار وجود دارد .

در دستگاه های قدیمی شیر برداشت معمولا به صورت ستاره ای و به رنگ نقره ای بود ، اما به مرور زمان شیر برداشت های اهرمی به این مجموعه اضافه شد . رایج ترین مدل شیر برداشت در بازار به رنگ نقره ای ست ، اما رنگ های متنوع دیگری نیز در بازار موجود است.در صورت خراب شدن مغزی شیر برداشت ، معمولا می توان آن را تعویض کرد و نیازی به صرف هزینه اضافی خرید شیر برداشت جدید نباشد.

نکته : در شیرهای برداشت رنگی بدلیل اینکه این شیرها مجددا آبکاری شده اند ، معمولا امکان تعویض مغزی وجود ندارد .

شیر ورودی

شیر ورودی دستگاه تصفیه آب به صورت تک ضرب بوده و در دو مدل برنجی و پلاستیکی موجود است . این شیر بر روی سه راهه ورودی نصب شده و شیلنگ ورودی به دستگاه تصفیه آب به آن وصل می گردد.

شیر ورودی براساس شیلنگ مورد استفاده در ورودی دستگاه در اندازه های مختلفی موجود است . البته از لحاظ شکل ظاهری مدل های مختلف شیر ورودی آنچنان تفاوتی با هم ندارند ، فقط ورودی و خروجی این قطعه متفاوت است .البته اخیرا یک مدل ترکیبی وارد بازار شده که با استفاده از آن دیگر نیازی به استفاده از سه راهه ورودی نخواهد بود .

سه راهه ورودی

سه راهه ورودی قطعه است که بین خروجی آب ساختمان و شیر ورودی دستگاه تصفیه آب قرار می گیرد . این قطعه در اندازه های مختلفی ساخته می شود .  در زمانی که قرار باشد تکنسین آب مورد نیاز دستگاه را از شیر مخلوط بالای سینک بگیرد ، بالاجبار باید از سه راهه ورودی دو قلو استفاده کند . علت استفاده از سه راهه دو قلو برای شیر مخلوط این است که تعادل بین شیر آب سرد و گرم حفظ شود .

به این ترتیب که سه راهه ورودی روی لوله آب سرد و رابط روی لوله آب گرم قرار می گیرد.مدل های دیگر سه راهه ورودی ها که زیر سینک قرار می گیرند در دو مدل ۲/۱ و ۸/۳ هستند که بسته به نوع لوله کشی ساختمان استفاده می شود. سه راهه ورودی هم در دو نوع پلاستیکی و فلزی در بازار موجود است.

مخزن ( تانک ) ذخیره

مخزن یا تانک ذخیره در دستگاه تصفیه آب یکی از قطعات اصلی دستگاه است . وظیفه اصلی این قطعه ، همانطور که از اسمش پیداست ذخیره کردن آب تصفیه شده بعد از ممبران است . به دلیل اینکه آب خروجی از ممبران فشار بسیار کمی دارد ، لذا آب تصفیه شده ابتدا وارد مخزن می شود و در هنگام مصرف با فشار افی از شیر برداشت خارج می شود .

ساختار مخزن دستگاه تصفیه آب ، به صورت تحت فشار می باشد و آنتی باکتریال می باشد. مخزن های تحت فشار که برای دستگاه های تصفیه آب استفاده می شود براساس حجم ذخیره و کشور سازنده ، با قیمت های مختلف در بازار موجود است. برای دستگاه های خانگی معمولا از مخزن های ۲/۳ ، ۴ و ۵ گالن استفاده می شود ( هر گالن حدود ۷۸/۳لیتر می باشد ) .

حجم آب موجود در مخزن حدود ۵۰ درصد ظرفیت مخزن می باشد ، زیرا که نیمی از حجم مخزن را تیوپ هوا اشغال کرده است . برای دستگاه های نیمه صنعتی از مخازن بزرگتر مثل ۳۵ یا ۶۰ لیتری یا بزرگتر استفاده می شود . در زیر تمام مخزن ها یک والف وجود دارد ( شبیه والف لاستیک ) که برای تنظیم فشار و باد مخزن استفاده می شود.

مخزن دستگاه تصفیه آب

مخزن دستگاه تصفیه آب

محدود کننده فاضلاب ( فلو فاضلاب )

کپسول پساب قطعه مهمی ست که در مسیر خروجی فاضلاب ممبران قرار می گیرد . در صورت حذف یا معیوب بودن فلو فاضلاب ،عملا عملیات تصفیه آبانجام نخواهد شد . بر روی فلو فاضلاب عددی ثبت شده ، مثل ۳۰۰ سی سی ، این عدد بدان معناست که این قطعه اجازه خروج ۳۰۰ سی سی آب را در دقیقه می دهد . انتخاب فلو فاضلاب برای دستگاه تصفیه آب بر اساس ممبران استفاده شده روی دستگاه است . برای دستگاه های تصفیه آب خانگی که از ممبران های ۵۰ و ۷۵ گالن استفاده می کنند از فلو فاضلاب ۳۰۰ سی سی استفاده می شود .

فلو فاضلاب های با مقدار خروجی بیشتر مربوط به دستگاه های تصفیه آب بزرگتر مثل نیمه صنعتی هستند . فلو فاضلاب یه قطعه یک طرفه ست و در هنگام تعویض باید به این موضوع دقت کرد که مطابق فلش روی قطعه و مسیر حرکت پساب قرار گیرد . معمولا در هنگام تعویض فیلتر ممبران ، فلو فاضلاب نیز تعویض می گردد.

فلو فاضلاب

فلو فاضلاب

شیر مخزن

شیر مخزن یک قطعه پلاستیکی ست که بالا یا کنار مخزن قرار می گیرد . البته در مخزن های بزرگتر این شیر به همراه یکسری اتصالات در زیر مخزن قرار می گیرد. این شیر هم به عنوان شیر ورودی به مخزن و هم به عنوان شیر خروجی از مخزن کاربرد دارد . معمولا شیر مخزن ها که برروی مخزن های خانگی استفاده می شوند یک شکل و یک مدل هستند و تفاوت آنها از لحاظ قیمت به دلیل وارداتی یا ایرانی بودن آنهاست .

البته از لحاظ شکل ظاهری  می تواند به صورت فیتینگی با رزوه ای باشند.این نکته بسیار مهم است که هنگام بستن شیر برروی مخزن حتما از تفلن استفاده شود و همچنین نباید بیش از اندازه آنرا سفت کرد.

شیر مخزن

شیر مخزن

گیج فشار

در دستگاه های قدیمی معمولا از گیج فشار استفاده نمی شد ، اما به مرور زمان این قطعه به دستگاه تصفیه آب اضافه گردید . گیج فشار در دو مدل روغنی و خشک در بازار موجود است . معمولا بر روی دستگاه های تصفیه آب از گیج های روغنی استفاده می شود تا لرزش عقربه های گیج را به حداقل برساند .  گیج روغنی دستگاه تصفیه آب در دو مدل کوچک و بزرگ موجود است .

گیج فشار بزرگ بر روی هوزینگ شماره سه نصب می شود و گیج فشار کوچک بر روی بدنه دستگاه یا همان شاسی قرار می گیرد . این قطعه فشار آب ورودی به ممبران که همان فشار پمپ دستگاه تصفیه آب است را بر اساس دو پارامتر barو psi نشان می دهد . امروزه اکثر شرکت های تولید کننده دستگاه تصفیه آب ، دستگاه را با تست باد عرضه می کنند تا اگر نشتی داشته باشد مشخص شود . اگر دستگاهی تست باد داشته باشد ، گیج فشار آن معمولا حدود دو bar  را نشان می دهد.

شیر میکس

شیر میکس قطعه ای ست که در دستگاه تصفیه آب برای تنظیم سختی آب استفاده می گردد . این شیر ، آب تصفیه شده از ممبران را با آبی که از سه مرحله پیش تصفیه عبور نموده مخلوط می کند تا سختی آن در حد متعادل قرار گیرد . شیر میکس مورد استفاده در دستگاه تصفیه آب در دو مدل پلاستیکی و فلزی در بازار موجود می باشد که معمولا شیر میکس پلاستیکی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

شیلنگ

در دستگاه های تصفیه آب خانگی از شیلنگ های با قطر ۶ میلی متر استفاد می شود . این شیلنگ ها در رنگ ها و کیفیت های مختلف در بازار موجود می باشد . در حال حاضر در بازار ایران دو مدل شیلنگ بیشترین خریدار را دارد ، شیلنگ تایوانی و ایرانی.برای دستگاه های نیمه صنعتی عموما از شیلنگ با قطر ۱۰ میلی متر استفاده می شود.

اتصالات دستگاه تصفیه آب

اتصالات در دستگاه های تصفیه آب جزء قطعات مهم محسوب می شوند ، به این دلیل که در صورت بی کیفیت بودن و یا معیوب بودن می توانند عامل نشتی و از کار افتادن دستگاه شوند. اتصالات مورد استفاده در دستگاه تصفیه آب خانگی به شرح زیر می باشند :

  • زانو معمولی
  • زانو ممبران
  • زانو سوپاپ دار
  • سه راهه
  • بست فاضلاب
  • گیره ( کلیپس ) فیلتر

زانو معمولی

زانوهای معمولی  برای هوزینگ های پیش تصفیه و مابقی فیلترهایی که بالای دستگاه تصفیه آب قرار میگیرند ( بجز ممبران ) استفاده می شود. در دستگاه های خانگی سایز رزوه و فیتینگ قطعه یکسان و به قطر ۶ میلی متر است و در دستگاه های نیمه صنعتی که بر روی هوزینگ خانگی بسته می شود ، قسمت رزوه ۶ میلی متر و قسمت فیتینگ ۱۰ میلی متر است و برروی دستگاه های نیمه صنعتی با هوزینگ نیمه صنعتی قسمت فیتینگ و رزوه ۱۰ میلی متر است.

زانو معمولی

زانو معمولی

زانو ممبران

این قطعه همانطور که از اسمش مشخص است بر روی هوزینگ ممبران بسته می شود . یکی از این زانو ها در مسیر ورودی و زانوی دیگر بین خروجی هوزینگ ممبران و محدود کننده فاضلاب قرار می گیرد. سایز این زانو  ⅜ می باشد.

زانو ساده ممبران

زانو ساده ممبران

زانو سوپاپ دار

زانوی سوپاپ دار در مسیر خروجی آب تصفیه شده از هوزینگ ممبران به سمت مخزن قرار می گیرد . علت استفاده از این قطعه این است که از برگشت آب تصفیه شده به ممبران جلوگیری شود .این قطعه معمولا در هنگام تعویض فیلتر ممبران ، به همراه محدود کننده فاضلاب ، تعویض می گردد.

زانو سوپاپ دار

زانو سوپاپ دار

سه راهه

سه راهه در چند قسمت دستگاه تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد . سه راهه ها به صورت فیتینگی و رزوه دار موجود هستند. معمولا در دستگاه تصفیه آب از سه راهه های رزوه دار استفاده می شود . در دستگاه های خانکی از سه راهه هایی با قطر ۶ میلی متر و در دستگاه های نیمه صنعتی از سه راهه هایی با قطر ۱۰ میلی متر استفاده می شود .

سه راه

سه راه

بست فاضلاب

بست فاضلاب جزء قطعات اصلی دستگاه محسوب نمی شود ولی استفاده از آن برای مصرف کننده یک امتیاز است . وظیفه این قطعه ، نگهداشتن شیلنگ خروجی از محدود کننده فاضلاب در قسمت فاضلاب است تا با افزایش فشار آب ، شیلنگ فاضلاب از جای خود خارج نشود.

بست فاضلاب

بست فاضلاب

گیره ( کیلیپس ) فیلتر

گیره ها در دستگاه تصفیه آب وظیفه اتصال فیلتر ها به هم یا به شاسی دستگاه را به عهده دارند .

گیره فیلتر

گیره فیلتر

کلام آخر در مورد قطعات غیربرقی دستگاه تصفیه آب

در این مقاله سعی کردیم تمامی قطعات غیربرقی دستگاه تصفیه آب را به شما معرفی کینم . چه بسا اینکه عدم استفاده از قطعات با کیفیت می تواند خسارات سنگینی را برای مصرف کننده داشته باشد . همچنین به دلیل اینکه این قطعات بویژه اتصالات دستگاه ، باید درست و صحیح نصب شوند ، توصیه می شود که جهت این کار ، حتما از نیروی متخصص بهره بگیرید.

به شما پبشنهاد می‌کنیم که منابع خارجی حتما نگاهی بندازید. Water Purifiers: An Introduction بندازید.