پارامترهای مهم در انتخاب فیلتر الیافی مناسب برای دستگاه تصفیه آب

فیلتر الیافی از آنجایی که در ظاهر ساختار ساده ای دارد، از لحاظ کارایی مورد بی توجهی قرار گرفته است. اما بد نیست بدانید که کیفیت این فیلتر تا چه اندازه می تواند بر عملکرد سایر اجزای دستگاه تصفیه آب اثرگذار باشد. در این مقاله به پارامترهای مهم در انتخاب فیلتر الیافی میپردازیم بنابراین پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

فیلتر الیافی از موادی به نام پروپیلن ساخته شده است، از این رو به فیلترهای pp نیز معروف شده اند. از این فیلتر به عنوان مهمترین و نخستین سد دفاعی دستگاه تصفیه آب در برابر آلودگی های فیزیکی، ذرات معلق و ناخالصی های موجود در آب لوله کشی شهر نام برده می شود.

در واقع به صورت دقیق، وظیفه اصلی فیلتر الیافی حذف شن و ماسه، گل و لای، لجن، جلبک، زنگ لوله، رسوبات خاک، گچ، آهک و… موجود در آب می باشد که گاه هر کدام به تنهایی قادر خواهند بود تا سلامت انسان را به مخاطره بیاندازند.

از اهمیت نقش فیلترالیافی همین بس که بدانید با حضور خود در خط مقدم تصفیه آب، اجازه ورود هیچگونه آلودگی فیزیکی را به سایر مراحل تصفیه آب نمی دهد و سبب بهبود عملکرد سایر فیلترهای دستگاه تصفیه آب می گردد. البته این فیلتر تاثیری در کاهش سختی آب ندارد.

تمام مزایای این فیلتر به اینجا ختم نمی گردد، زیرا در تولیدات پرچمداران دستگاه های تصفیه آب از این فیلتر به عنوان محافظ ممبران نیز استفاده می شود. بدین صورت که یک فیلتر الیافی خطی در مسیر ممبران قرار می گیرد و با حذف هرگونه آلودگی فیزیکی احتمالی باقی مانده عمر فیلتر ممبران را افزایش می دهد.

مهمترین پارامترهای موثر بر کیفیت فیلتر الیافی می توان به موارد زیر اشاره نمود؛

  • تراکم الیاف
  • قطر منافذ فیلتر الیافی
  • کیفیت مواد اولیه
  • استانداردهای بهداشتی جهانی

مهمترین ویژگی هر فیلتر الیافی تراکم آن می باشد. بدین صورت است که به علت ساختار گرادیانی آن تراکم فیلتر از سطح بیرونی به سطح داخلی افزایش می یابد. واضح است که ذرات درشت تر در قسمت بیرونی و ذرات کوچک تر در قسمت درونی فیلتر به دام می افتند. به همین ترتیب ذرات ناخالصی در فیلتر گرفتار شده و اجازه عبور نمی یابند.

یکی دیگر از پارامترهای موثر بر کیفیت فیلتر الیافی، منافذ آن می باشند. فیلترهای الیافی تصفیه آب که در دستگاه تصفیه آب خانگی به کار می رود، در دو نوع ۱ و ۵ میکرونی وجود دارند.

فیلتر الیافی نوع یک میکرون

به زبان ساده، اندازه منافذ با میزان حذف آلودگی فیزیکی رابطه مستقیمی دارد. به طوری که فیلتر الیافی نوع یک میکرون قادر به حذف ذرات معلق بیشتری خواهد بود.

البته معمولا فیلتر الیافی یک میکرون در مرحله اول دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده نمی شود، زیرا ریز بودن منافذ آن ممکن است باعث کیپ شدن قبل از موعد فیلتر و همچنین افت فشار آب شود.

از آنجا که تعویض به موقع این فیلتر در کیفیت آب مصرفی و حفظ سلامت دستگاه تصفیه آب شما اثر فراوانی دارد، توجه به این مسئله امری ضروری است.

از سوی دیگر نظر به اینکه بعضی میکروارگانیسم ها و انگل ها در فیلتر الیافی گرفتار می شوند، عدم تعویض به موقع آن برای سلامت مصرف کننده نیز خطرناک است.

روش تشخیص زمان تعویض فیلتر الیافی

نکته ای که باید توجه نمود این فیلتر قابلیت شستشو و استفاده مجدد را دارا نمی باشد و در صورتی که از تاریخ تعویض آن بگذرد قابلیت جذب ناخالصی ها را از دست می دهد. البته از آنجا که عمر این فیلتر با تغییر رنگ آن نمایان می شود. برای تشخیص بهتر زمان تعویض، اکثر دستگاه ها امروزه دارای محفظه شفافی برای این فیلتر هستند تا مصرف کننده قادر به رویت تغییر رنگ آن باشد.

بنابراین هرگاه که فیلتر به رنگ قهوه ای درآید زمان تعویض آن فرارسیده، البته در شرایط معمولی طول عمر این فیلتر ۳ الی ۶ ماه می باشد و حداکثر دمای قابل تحمل آن ۴۵ درجه سانتی گراد خواهد بود.